Tévhitek

Tévhitek és mítoszok az adatvisszaállítás lehetőségeiről

A lefagyasztott merevlemezről könnyebb adatot menteni

Korábban (2000-2007 között) a MagnetoRezisztív (MR) olvasó fejek esetén a hűtés miatt a fej tulajdonságai megváltoztak, ami egyes esetekben javulást eredményezett az olvasásban. A „módszer“ akkor felkerült az internetre, azóta sokan használják otthoni megoldásként sajnos sikertelenül. Több „fagyasztott HDD”-vel is találkoztunk. Ezekben az esetekben a probléma az, hogy a páralecsapódás olyan vastag réteget képez a lemezen, ami nagyobb, mint a repülési magasság. Így miután a fagyasztóból kivéve bekapcsoljuk a “párás” lemezt, a fej ledarálja a mágneses réteget és minden adat elveszik. Tehát ez a módszer ma már nem működik, adatainak biztonsága érdekében bízza szakemberre az adattároló kezelését! A KÜRT több évtizedes adatmentési tapasztalata a megoldás garanciája!

Az internetről letöltött szoftverrel minden adat visszanyerhető

Amennyiben a merevlemezünk tökéletesen működik mechanikailag és kizárólag törölt adatok visszanyerése a cél, előfordulhat, hogy sikeres ez a megoldás. Ezek a szoftverek azonban nem veszik figyelembe a merevlemez típusok sokszínűségét, illetve kifejezetten károsak, amikor már néhány felülethiba is megtalálható az adathordozón. A legtöbb esetben napokig, akár hetekig is scannelik a felületet, ami tapasztalataink szerint további hibákat eredményez, valamint egy jól működő eszköz esetén is képes zavart okozni a fájl adminisztrációs rendszerében. Ezt követően már csak a szakemberben bízhat és még nagyobb a veszélye az adatvesztésnek is. A KÜRT szakemberei saját fejlesztésű szoftverrel dolgoznak, melynek megalkotása és folyamatos továbbfejlesztése során felkészültünk minden hibatípusra és képesek vagyunk kizárni a további adatvesztés kockázatát is. Ne kísérletezzen! Vegye igénybe ingyenes állapotfelmérés szolgáltatásunkat!

A leesett merevlemez többszöri újraindítás után még működik

Előfordulhat, hogy az eszköz egy ilyen baleset után még felpörög, sőt akár még az adatokat is beolvassa. De itt nem szabad fellélegezni, mert ez az állapot gyorsan megváltozhat, rosszabbodhat. Amíg látjuk az adatokat, gyorsan mentsük át egy jól működő eszközre, és ezt követően ne használjuk a leesett merevlemezt. De a legjobb, amit tehetünk, hogy egyáltalán nem kapcsoljuk be, hanem profi szakemberrel felméretjük az állapotát. Nálunk a KÜRT-ben ez a folyamat teljesen ingyenes és a beérkezéstől számított 5 munkanapon belül tájékoztatjuk adathordozója állapotáról.

A konkurencia olcsóbb

Bizonyos esetekben ajánlhatnak olcsóbb megoldást, de tapasztalataink alapján ez nem minőségi munka, ráadásul értékes adatok biztonsága forog kockán. Az adatmentés technológiája költséges, hiszen mögötte áll számos megfelelően képzett mérnök, a legjobb labor és a saját fejlesztésű technológia. Ezek nélkül az adatmentés sikeressége igen alacsony, bizonytalan kimenetelű. Aki nem rendelkezik ezekkel a feltételekkel, esetleg további szolgáltatók bevonásával oldja meg, ami sok extra költséggel járhat. Ilyenkor kerülnek elő a rejtett költségek és a végszámlán magas összeg szerepel. A KÜRT Adatmentés megbízható partner, Hungarikum! Az általunk kiadott árajánlat minden költséget tartalmaz, így átlátható a folyamat, a végén garantáltan nem éri meglepetés Ügyfeleinket.

Egy merevlemezt a fürdőszobában is ki lehet bontani

Semmi esetre sem javasoljuk ezt a megoldást! A merevlemez belsejében úgynevezett tisztatér található, ami pormentes környezetet jelent. Ezt a gyártás során hozzák létre. A közvetlen környezetünkben semmilyen helyiség nem ilyen a KÜRT tisztatéri laboratóriuma azonban a legmodernebb Magyarországon, és világviszonylatban is megállja a helyét. Itt gyártási környezet uralkodik, tehát maximális biztonság mellett ki lehet nyitni egy merevlemezt anélkül, hogy a belsejébe további elemi részecskék kerüljenek, rontva az amúgy is súlyos állapotán.

Egyszeresen felülírt adatot még vissza lehet állítani

Sajnos nem. Amint egy mágnesjel megváltozik, azaz felülíródik, nem lehet az eredetit visszafejteni. Hiába terjedt el a tévhit a hétszeres felülírásról, vagy esetleg az ezt követő sikeres mentésről, ez valójában semmilyen technológiával nem lehetséges. Ha egy mágnesjelet egyszer felülírnak egy másikkal, az adat menthetetlenné válik.

A merevlemez ép részeit lézerrel le lehet olvasni

A tudomány jelenlegi állása szerint nincs ilyen eszköz és a közeljövőben nem is várható ehhez hasonló fejlesztés. A merevlemezen tárolt információ, azaz a mágneses jelek leolvasása (és írása is) kizárólag az író-olvasó fejszerelvénnyel történhet. Mivel ennek az eszköznek a repülési magassága igen alacsony, ezért egy már szabad szemmel is látható karc, sérülés azonnal tönkreteszi a jó fejegységet vagy egységeket, az inicializálás során. Ez az oka annak, hogy „ledarált“ felületről nem lehet adatot menteni.