Esettanulmányok

Az elégett merevlemez

elegett-merevlemez1
Adatmentés merevlemezről – Az elégetett merevlemez

Habár ritkán fordul elő, de az elmúlt sok-sok év során találkoztunk már jó néhány tűzben megégett számítógéppel, notebook-kal, merevlemezzel. Az adatmentés sikeressége ilyen esetekben nagyban függ a körülményektől és attól is, hogy pontosan mi történik a tűzeset után. Tehát az első és egyik legfontosabb tényező, hogy meddig volt az eszköz a tűz káros hatásának kitéve és milyen magas hőfokon égett. Egyik emlékezetes ilyen esetünk egy notebook, ami hosszú órákig olvadt egy lakásban. Miután a tűzoltók is elvégezték a munkát, az eszköz hamar laborunkba került, ahol azonnal elkezdtük a vizsgálatot.

A merevlemez kívülről sértetlennek bizonyult, de ahhoz, hogy a belsejét is megvizsgáljuk, bevittük tisztatéri laborunkba. Megbontás után két éles karc vált láthatóvá. Ezt a tönkrement fejszerelvény okozta, amit kicserélve, hosszú és lassú folyamat eredményeként, de sikeres másolatot készítettünk a sérült adathordozóról. Az adatmentés sikeresen zárult, a legfontosabb adatok újra a felhasználó birtokában vannak.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor egy tűzben megégett merevlemezről már képtelenség visszanyerni az adatokat. Ennek az az oka, hogy az eszköz meglehetősen sok ideig és igen magas hőmérsékletnek van kitéve, tehát a tisztaterében is kár keletkezik. Megolvadnak a tömítések, szétrobban a szűrő és egy réteget képez a mágneslemez felületén, vagy a legsúlyosabb: maga a mágneslemez eléri az úgynevezett curie-pontot. Ez jellemzően 700 Celsius fok környékén van és ezáltal a mágneslemez elveszíti mágneses tulajdonságát, ezzel a rajta tárolt adatokat is.

A képen sajnos egy ilyen eset látható, itt már nem volt lehetséges az adatok mentése.

elegett-merevlemez-3

A 'ledarált' merevlemez

ledaralt_HDD1
Adatmentés merevlemezről – Sérült, “ledarált” merevlemez

Ez az egyik leggyakrabban előforduló hibajelenség, amivel munkánk során találkozunk. Minden tévhit ellenére, amikor a mágnesréteg ledarálódik sajnos lehetetlen adatot visszaállítani a merevlemezről. A tárolt mágnesjeleket ugyanis csak az író-olvasó fejszerelvény képes leolvasni a lemezről. Egy körkörös karc azonnal tönkreteszi a néhány nanométernyi távolságban repülő fejet. Nem beszélve az olyan esetekről, amikor több koncentrikus kör is látható a felületen. Ilyenkor az adathordozó belső tisztaterét beteríti a lemezfelületről származó mágneses por.

Mi okozhatja ilyen típusú meghibásodást?

Az esetek nagy többségében egy külső fizikai behatás, például ha leesik az adattároló, a notebook… Ha mindez kikapcsolt állapotban történt, a legtöbb gyártó úgy tervezte meg a fejszerelvényt, hogy ne a mágneslemez felett, hanem az erre külön kialakított parkoló pályán helyezkedjen el, de még ekkor sem dőlhetünk hátra. A fejet ugyanis a gyártás során pozícionálják, beállítják, hogy a megfelelő távolságban tudjon repülni a forgó tárcsa felett. Ez a távolság egy leesés következtében módosulhat, így ha rögtön bekapcsoljuk az eszközt, könnyen lehet, hogy halálra ítéljük.

Amennyiben működés közben éri fizikai hatás adathordozónkat, még kritikusabb a helyzet. Munkánk során találkoztunk már számos olyan esettel is, amikor semmilyen komoly ütés nem érte a merevlemezt, mégis tiszta terét megbontva körkörös karc volt látható rajta. Ez a hosszútávú használat során keletkezhet, amikor a kezdeti felülethibák ugyan még nem okoznak problémát a működésben, használatban, az adattároló felületen azonban igen. Sok ilyen apró hibából, rendeltetésszerű használat során is bekövetkezhet a mágnesréteg ledarálódása.

Mit tegyünk és mit ne?

Egy ilyen esemény bekövetkezése után, ne hozzuk működésbe az eszközt, vagy ha épp a használat közben történt a baj, azonnal kapcsoljuk ki! A KÜRT ingyenes állapotfelmérést biztosít, tehát csak némi időt kell rászánni, hogy kiderüljön mekkora a baj, megsérültek-e az értékes adatok.

Sokan próbálkoznak ilyenkor külső alkatrészek cseréjével és extrém esetben az adathordozó megbontásával is. Ezek az esetek 99%-ában nem járnak eredménnyel és nagyban növelik a végleges adatvesztés kockázatát! Érdemes szakemberrel megvizsgáltatni az eszközt és a hozzáértők véleményének kikérése után mérlegelni az egyéb lehetőségeket.

Természeti katasztrófa

elgorbult_HDD4
Adatmentés adattárolóról természeti katasztrófák után

Erre a merevlemezre, illetve magára a laptopra, amiben az adattároló működött egy egész ház omlott rá egy tomboló vihar során. Egy család emlékeit tartalmazta pótolhatatlan képekkel, dokumentumokkal, egyéb fájlokban. Az eszköz úgy szorult be a romok alá, hogy a merevlemez is szemmel láthatóan meggörbült. A HDD fedele olyan volt, mintha átgyalogolt volna rajta egy világháború. Tisztatéri laborunkban megbontva az eszközt biztató jel volt, hogy az adattároló lemez szabad szemmel épnek tűnt. Ennél az esetnél azonban kizárt volt, hogy  ilyen formában működésre bírjuk a sérült merevlemezt, ezért elemeire szedtük és a tárcsákat egy típusazonos házba építettük át.
Mikroszkóp alatt vizsgálva jól látszott, hogy a lemezek szélei ,,esztergálódtak” le feltehetőleg korábbi beindítási kísérletek következtében. A fejszerelvény csapágya is összeroskadt a ránehezedő ház súlyától, ezért lejjebb került a gyártási beállításhoz képest és így az író-olvasó fejeket nem a lemezek közé, hanem a lemezek széleinek mozgatta a mechanika.

Mennyi az esélye a sikeres adatmentésnek egy súlyos természeti katasztrófát követően?

Mivel ilyen esetekben az adathordozó eszközök nagyon extrém kihatásnak vannak kitéve, az esetek többségében kicsi az esély. Az adatmentés sikeressége, kimenetele mindig azon múlik, hogy maga a mágneslemez, ami az értékes adatainkat hordozza, hogyan, milyen mértékben sérül meg. A többi alkatrész ugyanis jól helyettesíthető.
A csekély esélyeket nagyban megnövelheti, ha nem próbáljuk meg beindítani az eszközt, hanem azonnal erre szakosodott céghez fordulunk. A KÜRT Adatmentés laboratóriuma felkészült az ilyen súlyos esetekre is.

Ilyenkor többe kerül az adatmentés?

A KÜRT-ben egy adatmentés árát mindig a hiba jellege, súlyossága és a mentéshez felhasználandó technológia határozza meg. Ha egy merevlemezen már megbontás nélkül külsérelmi nyomok láthatóak, szinte biztos, hogy a mentés sok időt és még több technológiai megoldást igényel majd. Ennélfogva biztosan a magasabb árkategóriába fog tartozni.

Az ujjlenyomat

ujjlenyomat5
Ujjlenyomatok az adatmentés folyamatában

Az adatmentő mérnökök rémálma, amikor a merevlemez tiszta terét megbontva a mágneslemez felületén már szabad szemmel is jól láthatóak az ujjlenyomatok. Ez sajnos semmi jóra nem utal, csakis arra, hogy az adathordozót szakszerűtlenül nyitották ki, nem megfelelő környezetben. Így az ujjlenyomat mellé szinte biztos, hogy rengeteg por is belekerült a belső térbe. Ha egy ilyen beavatkozás után még megpróbálták működésbe hozni a merevlemezt, szinte biztosra vehető, hogy a sikeres adatmentésnek igen kicsi az esélye.

Technikai háttér:

Az adattároló lemezek mágneses réteggel vannak bevonva, ezeket az író-olvasó fej értelmezi. A gyorsan forgó lemez felett a kis repülési magasság miatt komoly gondot okozhat egy ujjlenyomat.