Gyakori kérdések

Mit tegyek adatvesztés esetén?

Elvesztek fontos adatai? Ne essen pánikba! A még soha nem próbált módszerek alkalmazását ne most kezdje el! Egyetlen hibás adatmentési kísérlet is nullára csökkentheti a helyreállítás esélyét és mértékét!

Adatvesztéskor a legfontosabb az adathordozó hiba utáni állapotának megóvása és a professzionális adatmentési szolgáltatás kiválasztása. A KÜRT adatmentési technológiája a legtöbb hardver és szoftver jellegű hiba esetén alkalmazható, melyet a ’90-es évek közepétől folyamatosan fejlesztünk.

Magyarországon egyedülálló módon a merevlemezek adatmentését tiszta-terű laboratóriumban végezzük. Ez lehetővé teszi a merevlemezek belső pormentes részeinek megbontását és javítását. Így a magyar piacon legtöbb tapasztalattal és a legbiztonságosabb eljárásokkal tudjuk végezni az adatmentést.

Hogy tudok adatmentési megbízást adni?

Új adatmentési megbízáshoz töltse ki „Adatvesztés bejelentése” űrlapunkat, majd a válasz email-ben küldött két melléklet kinyomtatása és aláírása után fáradjon be hozzánk személyesen az adathordozóval együtt (H-1118 Budapest, Rétköz utca 5., BudaWest irodaház 4. emelet).

Ha bármilyen problémája adódna, kollégáink szívesen segítenek Önnek(tel.: +36-1-228-5410).

Adatmentés otthon? Lehetséges ez?

Az egyszerű problémából nagyon könnyen lehet bonyolult probléma, sőt végső esetben akár visszafordíthatatlan kár is. Ezt igen könnyen elérheti, ha a rendellenesség észlelését követően önerőből próbálja megoldani a helyzetet, latba vetve a rendelkezésére álló csodaszereket – az Internetről letöltött mindentudó varázsprogramtól a szomszéd fiáig, aki “nagyon ért a számítógéphez”.

A legbiztonságosabb az Ön számára, ha a KÜRT Adatmentéshez fordul. Mi minden hozzánk beérkező adattárolóról biztonsági másolatot készítünk, és a további tevékenységünket már azon végezzük, így az eredeti állapothoz mindig vissza tudunk nyúlni.

Sajnos sok olyan eset jut el hozzánk, ahol jól látható, hogy több mentési próbálkozás történt. Így az eredeti állapot már nem ismerhető fel, pedig abból még lehetséges, hogy el lehetett volna jutni a megoldáshoz.

Mi okozhat adatvesztést?

Az adatvesztések oka meglehetősen sokféle lehet. Van, hogy némelyik labilisabb operációs rendszer a körülmények szerencsétlen együttállása folytán összekeveri a tárolón lévő adatok nyilvántartási rendszerét, és így az operációs rendszer rossz “polchoz” nyúl, amikor keres valamit. Van, hogy Ön, Kedves Felhasználó, véletlenül vagy meggondolatlanul elindít egy olyan funkciót, amelynek eredményeképpen a rendszer számára az adatok eltűnnek (pl. töröl valamit, amit nem kellene). Aztán az is előfordul, hogy a winchester hibásodik meg, elromlik az elektronikája, vagy az adatokat hordozó mágneses felületen keletkezik egy apró hiba, ahol nem marad mágneses réteg, azaz adat sem. Az író/olvasó fej, amely normál esetben néhány nanométernyi (1 nanométer a milliméter egymilliomod része) távolságban “repül” a felület felett, de egyes külső behatások következtében letapadhat a felületre, majd deformálódva felsértheti azt. És akkor még nem is beszéltünk olyan esetekről, amikor például tűzben megégett számítógépekben a hőségtől megvetemednek az adatokat hordozó fémtárcsák.

Mi kell az adatmentés megkezdéséhez?

1. Megfelelően kitöltött „Adatvesztés bejelentése” űrlap.

2. Aláírt Nyilatkozat és Árajánlatkérő adatlap, amit az Elektronikus Ügyfélszolgálati rendszer készít elő Önnek.

3. Természetesen szükségünk van a sérült adathordozóra is, amelyet személyesen vagy csomagként is eljuttathat hozzánk.

Partíciós hibát jelez a számítógép.

partíciós hiba jelzések sok félék lehetnek és azok több okból fordulhatnak elő. A partíciós hibák és az ebből keletkező adatvesztések leggyakoribb eseteit gyűjtöttük most össze.

Fontos tudni, hogy az internetes fórumokon leírt megoldási javaslatok hasznosak lehetnek a hibák javításában. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy a fontos adatok elvesztése a javítás közben milyen veszteséget okoz a tulajdonosnak.

Operációs rendszer telepítése:

Ügyfeleink gyakran igényelnek adatmentési szolgáltatást egy frissen telepített operációs rendszernél fellépő hiba miatt. Ugyanilyen gyakori az operációs rendszerek frissítéséből fakadó partíció elvesztés, vagy hiba.

Merevlemezek változtatása a rendszerben:

Új vagy a rendszerünktől eltérő file-rendszerű merevlemez csatlakoztatásakor az operációs rendszer képes a merevlemez particionálására, a tárterületek allokálására, esetleg régi partíciók megszüntetésére, új file-rendszerre változtatására. Habár ezek szabványos műveletek, minden esetben szükség van gyakorlottságra, hogy a már meglévő adataink és rendszerünk ne sérüljön, a tárterület helyes hivatkozásokkal címzésekkel kerüljön kialakításra.

Operációs rendszer hiba:

Előfordul, hogy a különböző operációs rendszerek működésük közben a merevlemezeken történő változásokat esetleg megjelenő hibákat nem tudják kezelni és ezek a partíciók hibájához vezetnek.

A fenti esetekben fontos, hogy az érintett merevlemezek (vagy egyéb tárolók) partícióinak visszaállítása, javítása, újraosztása előtt megbizonyosodjunk, értékes adataink biztonságban vannak. Ha nem vagyunk biztosak ebben, azonnal érdemes a KÜRT Adatmentés segítségét kérni.

Véletlenül törölt adatok.

Sokakkal előfordult már, hogy fontos adatokat töröltek véletlenül. Ennek sokféle magyarázata lehet. A KÜRT nemzetközi hírű szakemberei a megoldásra koncentrálnak. Van -e lehetőség adatmentésre törölt adatok esetében? A válasz soktényezős:

Adathordozók:

Merevlemez vagy Flash memória esetében az adattárolás módja nagyon eltérő. Törölt adatok esetén ismerni kell az adattároló felépítését, működését és az adattárolás módját. Ezután következik a tárolón dolgozó szoftverek ismerete. Adattárolótól függően elegendő tapasztalttal és technológiával sok lehetőség kínálkozik az adatmentésre.

Szoftverek:

Az adathordozó típusán kívül meghatározó a szoftverek működése, amelyek a tárterülettel gazdálkodnak. Mit tesznek az operációs rendszerek, vagy egy adat (file) kezelőszoftver, amikor törlés, vagy átmozgatási parancsot adunk ki? A válasz szintén bonyolult. Más történik egy SSD tároló és más egy winchester esetében.

Formázás / formatálás:

A különböző formatálási eljárások eredménye is végződhet a tároló adatainak törlésével. Sok múlik a kiválasztott eljáráson és a folyamat eredményén. Ha fontos adatok vesznek el, sok esetben van lehetőség az adatmentésre.

Meghajtóhiba

meghajto_hiba

Gyakori hibajelenség a számítógép vagy mobileszközök használatakor. Majdnem minden esetben az operációs rendszer figyelmeztet bennünket a “meghajtó nem található“, “hibás meghajtó” vagy “nincs ilyen meghajtó” hibaüzenettel. (Meghajtónak nevezzük a számítógép részeként működő vagy csatlakoztatható adattárolókat vagy adattároló kezelő perifériákat. Ilyen a merevlemez vagy winchester, a külső merevelemez, vagy usb-s merevlemezek. Ide soroljuk a pendrive-okat és flash kártyákat is.)

A meghajtó hiba legegyszerűbb oka, ha nem megfelelően csatlakoztattuk azt a számítógéphez vagy egyéb eszközhöz. Hibaüzenetkor, vagy ha nem látjuk a meghajtót az intézőben, ellenőrizni kell a kábeleket és azok csatlakoztatását.

Adatvesztés szempontjából a merevlemez és a flash memóriák meghajtó hibáit érdemes vizsgálni.

Merevlemez:

Ha azt látjuk, hogy a csatlakoztatás akár a számítógépen belül, akár a USB kábellel a külső merevlemezhez megfelelő, de az operációs rendszer meghajtóhibát jelez, akkor a következők történhettek:

  • A merevlemez file rendszer hibát észlel és nem megfelelően működik, vagy nem működik együtt a számítógéppel.
  • A merevlemez elektronikai panelja megsérült és nem tudja működtetni a tárolót.
  • A merevlemez belső része így az adattároló diszkek is sérültek.

Forduljon hozzánk, professzionális adatmentési megoldásokat kínálunk!

Flash memória és pendrive:

Ezeket a tárolókat USB csatlakozón, vagy kártya olvasón keresztül tudjuk olvasni és így adatokat másolni róluk. Ha meghajtó hibát jelez a számítógép, ellenőrizni kell jól működnek-e a csatlakozók, vagy a kártyaolvasó. Ha mindent rendben találtunk, akkor a következők történhettek:

  • A flash memória nyomtatott áramköreiben keletkezett elektronikai hiba, vagy mechanikai sérülés.
  • A memória chip hibásodott meg.
  • A memóriát vezérlő chip sérült vagy hibásodott meg.

Fontos, elveszett adatok esetén keressen bennünket, adatmentésre ilyenkor is van lehetőség!

Adatmentési folyamatunkról itt tájékozódhat.

Lefutott a Check Disk

A Check Disk nevű alkalmazás a Windows operációs rendszerek beépített, a merevlemezen található fájlrendszer hibakereső és javító programja. Futtatására lehetőség van manuális indítással, de a Windows operációs rendszerek automatikusan is elindítják, ha a rendszer szükségét érzi a filerendszer javításának.

A gyakorlatban manuálisan a felhasználók szinte sohasem indítják el. Az operációs rendszer viszont sokszor végzi el a futtatást a megszokott képernyővel.

Legtöbbször a Check Disk futtatása után bizonyos file-ok eltűnnek a számítógépről. Ennek az az oka, hogy az ellenőrző program úgy ítéli meg, hogy a merevlemezen hibás részek vannak azon a helyen ahol a file tárolódott. Így a hibás terület elkerülése miatt kitörli a file címzését a filerendszerből.

Jótanácsok:

Ha úgy érezzük, hogy a merevlemezről már bizonytalanul olvasott az elmúlt időszakban számítógépünk, véletlen törlés vagy formázás történt, esetleg egy frissítés vagy telepítés eredményében nem vagyunk biztosak, ne hagyjuk végig futni a Check Disk programot a gép leállításakor, vagy beindításakor, ugyanis ilyen esetekben szinte biztos a végleges adatvesztés. Ilyenkor, ha szükséges, fizikailag áramtalanítsuk a számítógépet és próbáljuk meg fontos adataink másolását a merevlemez kiszerelése után. Ha bekövetkezett az adatvesztés, a KÜRT Adatmentés kiváló partnere a szoftveres adatveszések gyors és hatékony kezelésében is. Keresse Ügyfélszolgálatunkat, kérje a személyre szabott, díjmentes állapotfelmérést és a minőségi adatmentést!