SEGÍTSÉGRE van szüksége digitális élete visszaszerzéséhez anélkül, hogy hackereknek fizetne?

Nemzetközi összefogásban érkezik a segítség!

A KÜRT csatlakozott a globális No More Ransom kezdeményezéshez. A nemzetközi összefogásban létrejött szakértői gárda összegyűjtötte a hasznos információkat, összefoglalónk segít eligazodni a zsarolóvírus témában.

A titkosító, zsarolóvírusok olyan kártékony szoftverek, melyek lezárják számítógépét és mobileszközeit, valamint kódolják a felhasználói adatokat. Amikor ez történik, általában Ön csak váltságdíj ellenében férhet hozzá adataihoz. A hozzáférés még fizetés ellenében sem garantált, ráadásul a váltságdíjjal bűnözőket támogatnánk, így annak kifizetése nem ajánlatos! A megelőzés azonban lehetséges. Néhány egyszerű internetes biztonsági lépést követve elkerülheti Ön is, hogy zsarolószoftverek áldozatává váljon.

No more ransom

Sajnálatos módon sok esetben, mikor a zsarolóvírus már életbe lépett az Ön számítógépén, nem sokat tehet. Mindazonáltal előfordul, hogy sikerül a felhasználónak visszajuttatni értékes adatait tartalmazó fájljait fizetés nélkül. A No More Ransom létrehozott egy sor kulcsot és alkalmazást, melyek képesek feloldani a különböző vírusprogramok által használt titkosításokat.

HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG A ZSAROLÓVÍRUSOK TÁMADÁSÁT?

 1. Két szó: BIZTONSÁGI MENTÉS! A lehető legjobb, ha mindig tartunk (felhőben vagy lokálisan) egy vagy több biztonsági másolatot (még előnyösebb olyan program használata, mely automatikusan lementi fájljainkat), valamint ha azokat más fizikai tárolóeszközön is őrizzük (USB drive, külső merevlemez, másik laptop stb.). Mikor ezzel végeztünk, szüntessük meg a kapcsolatot az eszköz és számítógépünk között!
 2. Használjon erős, naprakész vírusvédelmi programot, mely az adathalász szoftverek ellen is véd!
 3. Rendszeresen frissítsen operációs rendszert és minden szoftvert a gépén!
 4. Ne bízzon senkiben! Szó szerint senkiben! A vírusok bárkit veszélyeztethetnek, és bárki neve alól érkezhetnek rosszakaró linkek. Ez vonatkozik a közösségi hálók felhasználóira, kollégákra vagy online játékpartnereinkre is. Soha ne nyisson meg ismeretlenektől érkező csatolmányokat!
 5. Engedélyezze a „Fájl kiterjesztés mutatása” opciót számítógépén!
 6. Ha észreveszi, hogy számítógépén gyanús vagy ismeretlen folyamat megy végbe, azonnal kapcsolja ki az internetkapcsolatot vagy más hálózati kapcsolatot (beleértve az otthoni wifit is), mely a vírus terjedését gátolja.

A NMR egyre több felhasználónak segít visszaszerezni elveszettnek hitt adatait a bűnözők kifizetése nélkül.

GYAKORLATI MEGOLDÁSOK

Gyakorlati és egyénre szabott megoldásokat is kínál a No More Ransom összefogás. Ütött az órája a vírusok fenyegetésének. Ha Önt is megfertőzte egy zsarolóprogram, kattintson a zsarolóvírus neve alatti linkre, mely egy dekódoló eszközhöz vezeti.

A program elérhető már 14 nyelven (a KÜRT közreműködésével hamarosan magyarul is!), 39 különböző dekódoló eszközzel az alábbi címen: www.nomoreransom.org

December óta több mint 10 000 áldozat volt képes visszaszerezni adatait a megfertőzött eszközökről a világ minden tájáról. A szolgáltatás a No More Ransom oldaláról ingyenesen elérhető.

A No More Ransom 2016 júliusában indult a holland nemzeti rendőrség, az Europol, az Intel Security és a Kaspersky Lab együttműködéséből, mely a jogi erők és a privát szektor összekapcsolódása a vírusok ellen vívott küzdelemben. A program elindulása óta az összes kontinensről bekapcsolódtak partnerek, mely azt mutatja, hogy a zsarolóvírusok okozta veszély globális probléma, amit együtt kell leküzdeni.

A statisztika azt mutatja, hogy az oldalra látogatók legnagyobb részt Oroszországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Németországból fordulnak segítségért.

A korábban csak angolul, hollandul, franciául, olaszul, portugálul és oroszul elérhető oldal ma már finn, német, héber, japán, koreai, szlovén, spanyol és ukrán nyelven is szolgáltat tartalmakat. További nyelvek is várhatóak hamarosan, hogy könnyebben segítséghez juttathassák az áldozatokat világszerte.

Az oldal legutóbbi frissítése óta 14 további helyreállító eszköz jelent meg a platformon, újabb lehetőségeket kínálva az áldozatok számára:

 • AVAST: Alcatraz Decryptor, Bart Decryptor, Crypt888 Decryptor, HiddenTear Decryptor, Noobcrypt Decryptor és Cryptomix Decryptor
 • CERT Polska: Cryptomix/Cryptoshield decryptor
 • Check Point: Merry X-Mas Decryptor és BarRax Decryptor
 • Eleven Paths – Telefonica Cyber Security Unit: Popcorn Decryptor
 • Emsisoft: Crypton Decryptor and Damage Decryptor
 • Kaspersky Lab: Updates on Rakhni és Rannoh Decryptors

Zsarolóvírusokhoz kapcsolódó megjelenések:

Ne fizessünk váltságdíjat- a kormányzati és a magánszféra összefogása – hirado.hu -2017. 07. 25.

NMR hivatalos sajtóközlemény – 2017.07.25.

Egyéves a No More Ransom projekt – itcafe.hu – 2017. 07.25.

A Kürt Adatmentés tanácsai a zsarolóvírusok elleni védekezéshez - infoter.eu – 2017. 05.17.

A Kürt nemzetközi partner a zsarolóvírusok elleni küzdelemben - businessonline.hu – 2017. 05.17.

A Kürt nemzetközi partner a zsarolóvírusok elleni küzdelemben – hirek.prim.hu – 2017.05.17.

Zsarolóvírus-kormányzati eseménykezelő központ: csak néhány száz eszközt fertőzött meg a vírus – gazdasagportal.hu – 2017.05.17.

Az új vírusok már maguktól terjednek – elektro-net.hu – 2017.05.17.

Megállítva a WannaCry-zsarolóvírus további fertőzése – intermatrix.hu – 2017.05.16.

Magyarországon 45 állami szervezetet támadott meg a zsarolóvírus – otpbank.hu

Bekaptál egy zsarolóvírust? Itt a segítség! - pcworld.hu – 2017. 04.12.

Remekül működik a “No More Ransom Project” – technokrata.hu – 2017. 04.12.

A No More Ransom projektnek köszönhetően már 10 ezer áldozatnak sikerült visszaszerezni az adatait – hirek.prim.hu – 2017.04.12.

Ők segíthetnek, ha bekapsz egy zsarolóvírust – itcafe.hu – 2017.04.11.

Ne fizessünk a zsarolóknak… – hirado.hu – 2017. 04.11.

 

Hírgyűjtők:

hirposta.hu

hungary.shafaqna.com

hir-ozon.hu/hirek

www.hirstart.hu/hk/

informatika.hirfal.hu

hirek.ma/hirek/

hirek.oldal.info/hírarchívum/gazdaság

tallozo.myhunet.com/hir/

hirvonal.hu/hir/

 

 

Interjúk:

Echo TV – Kibeszélő (14:34-től kezdődik) - 2017.05.17.

Echo TV – Kibeszélő ismétlések: 2017.05.18. 02:35, 08:30

ATV – Start -2017.05.18.

Karc FM – Hangoló – 2017.05.18

Lánchíd Rádió – Kalauz – 2017.05.18.

 

nomoreransom_hu