Magyar felület a No More Ransom oldalán a Kürt közreműködésével

A holland rendőrség, az Europol, a McAfee és a Kaspersky Lab egy évvel ezelőtt, 2016. július 25-én indította útjára a zsarolóvírusok elleni harcot felvevő No More Ransom kezdeményezést. Partnereinek száma azóta meghaladta a 100-at, miközben a zsarolóvírusok nagyobb mértékű támadásai továbbra is uralják a híreket, és jelentős károkat okoznak a cégeknek, az állami szerveknek és az otthoni felhasználóknak is. A Kürt is felvette a harcot a támadások ellen. A nemzetközi segítségnyújtás már magyar nyelven is elérhető, hiszen Magyarországon elsőként a Kürt Zrt. csatlakozott a megelőzéshez, kiemelt partnerként a magyar felület létrejöttében is aktívan közreműködtünk. Közreműködésünkkel elkészült tehát a No More Ransom magyar felhasználófelülete, amely itt elérhető. 

Fokozódik a zsarolóvírusok jelentette veszély

A zsarolóvírusok rohamos terjedése 2012-ben kezdődött, mivel a bűnözőket ekkor csábította el a hatalmas profit és az egyszerű kivitelezhetőség ígérete.  A fenyegetés tovább növekszik, a zsarolóvírusok egyre észrevétlenebbül támadnak, egyre több kárt okoznak, és egyre inkább a szervezeteket helyezik a célkeresztbe a magánszemélyek helyett, mivel a potenciálisan elérhető profit ebben a körben még nagyobb.

A WannaCry által május közepén rendezett digitális mészárlás 150 országban több mint 300 000 üzleti áldozatot szedett néhány nap alatt, ezzel megrokkantva több kritikus infrastruktúrát és szervezetet. Néhány szervezet még mindig nem állt talpra az ExPetya június 27-i támadásából.

A zsarolóvírusokkal szembekerült felhasználók száma 2016 áprilisa és 2017 márciusa között 11,4%-kal nőtt az előző 12 hónaphoz képest, azaz 2 315 931-ről 2 581 026-ra emelkedett világszinten.[1]

A No More Ransom első éve számokban

Az oldalon jelenleg 9 partner 54 dekódolóeszköze található meg, amelyek együttesen 104 zsarolóvírus-családra nyújtanak megoldást. Ezekkel az eszközökkel eddig több mint 28 000 készüléken sikerült visszafejteni a kódolt adatokat, aminek köszönhetően hozzávetőlegesen 8 millió eurótól estek el a kiberbűnözők.

Az oldalon több mint 1,3 millióan jártak. Csak május 14-én, a WannaCry tombolása idején 150 000-en látogatták meg az oldalt.

A No More Ransom platform már 26 nyelven érhető el – legutóbb a KÜRT Adatmentés segítségével a magyar, valamint a bolgár, a kínai, a cseh, a görög, az indonéz, a maláj, a norvég, a román, a svéd, a tamil és a thai változat jelent meg.

Több mint 100 partner – elmosódik a határ a magánszféra és a közszféra között, a versenytársak vállvetve harcolnak

A No More Ransom 109 partnert üdvözölhet soraiban. A versenyszférából érkezett legújabb tagjaink:  Abelssoft, Ascora GmbH, Barclays, Bitsight, Bournemouth University (BU), CERT.BE, Claranet, CERT PSE, Cyber Security Agency of Singapore (CSA), ESTSecurity, Fortinet, Global Forum on Cyber Expertise (GFCE), InterWorks, IPA (Information-technology Promotion Agency, Japán), KISA (Korea Internet & Security Agency), Munich RE, TWCERT/CC, LLC, University of Porto és vpnMentor.

Négy új bűnüldöző szerv is csatlakozott hozzánk, mégpedig Csehországból, Görögországból, Hongkongból és Iránból.

A No More Ransom kezdeményezés sikere közös sikerünk – sem a bűnüldöző szervek, sem a magánszféra szereplői nem érhették volna el egymás nélkül. Erőink egyesítésével azonban bővült a bűnözőkkel szembeni lehetőségek köre, így egyszer s mindenkorra megakadályozhatjuk, hogy károkat okozzanak az embereknek, a cégeknek és a kritikus infrastruktúráknak.

A legjobb védekezés a megelőzés

A bűnüldöző szervek és a cégek szoros, globális együttműködésben, folyamatosan nyomoznak a zsarolóvírusokat terjesztő bűnözők és infrastruktúrák után. Mindazonáltal kétségtelen, hogy jobb megelőzni, mint minimalizálni a károkat. Az internet felhasználóinak mindenekelőtt el kell kerülniük, hogy áldozattá váljanak. A www.nomoreransom.org oldalon számos aktuális megelőzési tanáccsal is szolgálunk. Ha áldozattá válik, fontos, hogy ne fizesse ki a váltságdíjat, és jelezze a támadás tényét a rendőrségen.

 

 

 

[1] https://securelist.com/ksn-report-ransomware-in-2016-2017/78824/