Szívátültetés KÜRT Adatmentés módra

Törött fimware chip, megmentett adatok, óriási technológiai előrelépés a KÜRT-laborban

 

IMG_20160601_121214__Ma Magyarországon több adatmentő cég hirdeti, hogy minden adatot képes megmenteni, amit mások nem.

Ezzel szemben a KÜRT Adatmentés mérnök csapata mindig vállalta, hogy csodákra nem képes. Az esetek kis részében már képtelenség adatot menteni a fizikailag erősen sérült eszközökről, vagy az adatok felülírását követően. Azonban híresek vagyunk olthatatlan tudásszomjunkról és arról is, hogy az ország legmagasabb technológiai színvonalú adatmentő laborjában folyamatosan dolgozunk új technológiai fejlesztéseken, melyek segítségével olyan helyzetekben is képesek vagyunk elveszettnek hitt adatokat visszanyerni, amikor más már régen feladta. A mostani sikersztorink is úgy kezdődött, hogy kaptunk egy nem működő külső USB házas hordozható merevlemezt…

…az eljárás a szokásos módon, egy ingyenes állapotfelméréssel indult.P0004 A merevlemezt már máshol is vizsgálták, mert jól látszottak egy korábbi forrasztás nyomai. Ennek során a chip feltehetően túl is hevült. A diagnózis: sérült fejszerelvény, összekarcolt lemez és firmware chip bal sarka eltört. A vizsgálatot végző adatmentő mérnököt nagy kihívás elé állította a jelenség, elhatároztuk, ezt meg fogjuk menteni.

Korábban már számos hasonló sérülést vizsgáltunk, ezért rengeteg tapasztalatot sikerült összegyűjtenünk. A nem menthető esetek újragondolása, közös kutatómunka és egyedi fejlesztések vezettek oda, hogy a német leányvállalatunkkal, az EFI-labs csapatával, valamint az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrotechnológiai Osztályával összefogva olyat alkottunk, ami a világon mindez idáig még senkinek nem sikerült.

A munkához röntgen, ultrahang és lézer-technológiát alkalmaztunk.

A mikroszkóp alatt ugyan jól látszott a törött firmware chip, de szerettük volna látni azt is, hogy a belseje milyen módon sérült. Mivel a bontása nem oldható meg további roncsolás nélkül, így „megröntgeneztük”. A feltételezés beigazolódott: a felvételeken jól láthatóak a chip belsejében megsérült belső összeköttetések. Lézer segítségével eltávolítottuk a chip belsejéből a szilícium lapkát, majd egy speciális laboratóriumi házba átültettük a sérült mikrochipet. Ezt követően a belső összeköttetéseket ultrahangos technológia segítségével állítottuk helyre. Ezek az összekötő vezetékek mindössze 25 mikrométer „nagyságúak”, ami egy emberi haj átmérőjének a 30%-a.

Az első átültetés sikeresnek bizonyult, a firmware adatok újra kiolvashatóvá váltak az új elektronikán és a munkát lehetett folytatni a már hatékonyan kifejlesztett adatmentő technológiával.

Sikeresen helyre állítottunk minden elveszettnek hitt, értékes adatot.

Ez az eljárás nemcsak egyedülálló a világon, de számos új lehetőséget is tartogat számunkra, amit biztosan ki is fogunk aknázni a jövőben. Ennek a módszernek a segítségével a törött monolit memóriakártyák (pl. micro SD kártya), és az SSD-k is menthetővé válhatnak, melyek mindez idáig szintén kihívás elé állították a KÜRT Adatmentés szakértő csapatát. Csodákra továbbra sem vagyunk képesek. De rendületlenül új szoftveres és fizikai adatmentő megoldások fejlesztésén dolgozunk, melyek segítségével képesek leszünk a lehető legtöbb olyan adatot visszaállítani, amit mások nem tudnak.