Az adatmentés olyan technológiai eljárás melynek lényege az adatvesztés jellegének feltárása és a hibás rész elemeinek (legyen az szoftver-, vagy hardverelem) pótlása, helyettesítése.

A technológiai folyamat célja az adatok mentése egy helyesen működő eszközre (másik adattárolóra). Az eredeti adattartalom másolását követően kezdődik a valódi adat visszaállítás, azaz a kinyert adatok vizsgálata és újra használhatóvá tétele a felhasználó számára. Az adatmentési eljárásnak ugyanakkor nem célja a hiba okának felderítése, sem magának az eszköznek a megjavítása.

A problémamegoldás nehézsége elsősorban abban rejlik, hogy a hiba az építőelemek szintjén jelentkezik. A hardverhiba szinte molekuláris méretű, a szoftverhiba pedig bit méretű is lehet, amilyenből több milliárdnyi található egy modern adattárolón.

A KÜRT Adatmentés feladata fejlődése során az adattárolókkal való együtt változás volt, melyekhez saját adatmentő eszközöket fejlesztett ki és fejlesztett aztán tovább. Igaz ez a hardware eszközökre, épp úgy mint a szoftverekre, amik kizárólag az adatok visszanyerését szolgálják.

Adatmentés történelem

A KÜRT az elromlott adattárolók javításával kezdte a 70-es évek végén. A floppy, a mágneslemez, majd a winchester nekünk való feladat volt, majd jött a szinte mindent elsöprő PC-áradat. A kihívás óriási volt, és most is az.

A KÜRT külföldi leányvállalataival együttműködve, nemzetközi mérnökcsapata kutatási és fejlesztési eredményeinek köszönhetően képes sikeresen megküzdeni a technológiai fejlődés újabb és újabb feladványaival.

Ismereteink szerint ma már legalább tízezer különböző típusú adattároló van forgalomban és a gyártók folyamatosan dolgoznak újabb és újabb eszközök fejlesztésén. A floppy, a mágnesszalag és a merevlemez, jelentős átalakuláson ment át nem beszélve ezek adatmentési eljárásairól. Az adattárolók pedig – a gyártói minden híresztelésével ellentétben – időnként elromlanak.

Hogy kerek legyen a labdánk, a szoftveres világ egy sor, számunkra új területét is fel kellett fedeznünk. Például a merevlemezek működését meghatározó programokat (firmware), vagy az operációs rendszerek belső felépítését. Operációs rendszerből pedig rengeteg van, a verziók meg úgy szaporodnak, mint a gombák és van közöttük jó néhány „mérgező” is. A számtalan vírus megjelenése már csak hab a tortán.

Fizikai meghibásodások – adatmentés merevlemezeknél

A könnyebb megértést segítve Kertész Zoltán egykori adatmentő mérnök kollégánk (jelenleg az Adatmentés üzletág Vezetője) nagy sikerű, a Simonyi konferencián tartott előadását ajánljuk figyelmébe. A merevlemezek működésének megértése mellet, a fizikai sérülések lehetőségeiről és azok következményiről beszél. Természetesen az előadás a címéhez híven ‘A fizikai adatvisszaállítás, adatvesztések okai’ az adatmentés lehetőségeit is feltárja. Az előadás egyben az évente megrendezett konferencia ‘legjobb előadás’ címet is elnyerte. Az előadást ide kattintva megtekintheti.