Gyakran feltett kérdések

Mit tegyek adatvesztés esetén?

Hogy tudok adatmentési megbízást adni?

Adatmentés otthon? Lehetséges ez?

Mi okozhat adatvesztést?

Mi kell az adatmentés megkezdéséhez?

Véletlenül törölt adatok.

Partíciós hibát jelez a számítógép.

Meghajtó hiba.

Lefutott a Check Disk.

Hogyan előzzem meg az adatvesztést?

Mit tegyek adatvesztés esetén?

Elvesztek fontos adatai? Ne essen pánikba! A még soha nem próbált módszerek alkalmazását ne most kezdje el! Egyetlen hibás adatmentési kísérlet is nullára csökkentheti a helyreállítás esélyét és mértékét!

Adatvesztéskor a legfontosabb az adathordozó hiba utáni állapotának megóvása, és a professzionális adatmentési szolgáltatás kiválasztása. A KÜRT adatmentési technológiája a legtöbb hardver és szoftver jellegű hiba esetén alkalmazható, melyet a '90-es évek közepétől folyamatosan fejlesztünk.

Magyarországon egyedülálló módon a merevlemezek adatmentését tiszta-terű laboratóriumban végezzük. Ez lehetővé teszi a merevlemezek belső pormentes részeinek megbontását és javítását. Így a magyar piacon legtöbb tapasztalattal és a legbiztonságosabb eljárásokkal tudjuk végezni az adatmentést.

Hogy tudok adatmentési megbízást adni?

Új adatmentési megbízáshoz töltse ki megrendelő oldalunkat.
Ezt megteheti  itt a honlapunkon a fenti linkre kattintva, vagy fáradjon be hozzánk személyesen (Budaörs, Szabadság út 301.). Ha bármilyen problémája adódna, kollégáink szívesen segítenek Önnek (tel.: +36-1-228-5410).

Adatmentés otthon? Lehetségez ez?

Az egyszerű problémából nagyon könnyen lehet bonyolult probléma, sőt végső esetben akár visszafordíthatatlan kár is. Ezt igen könnyen elérheti, ha a rendellenesség észlelését követően önerőből próbálja megoldani a helyzetet, latba vetve a rendelkezésére álló csodaszereket - az Internetről letöltött mindentudó varázsprogramtól a szomszéd fiáig, aki "nagyon ért a számítógéphez".

A legbiztonságosabb az Ön számára, ha a KÜRT-höz fordul. Mi minden hozzánk beérkező adattárolóról másolatot készítünk, és a további tevékenységünket már azon végezzük, így az eredeti állapothoz mindig vissza tudunk nyúlni.
Sajnos sok olyan eset jut el hozzánk, ahol jól látható, hogy több mentési próbálkozás történt. Így az eredeti állapot már nem ismerhető fel, pedig abból még el lehetett volna jutni a megoldáshoz.

Mi okozhat adatvesztést?

Az adatvesztések oka meglehetősen sokféle lehet. Van, hogy némelyik labilisabb operációs rendszer a körülmények szerencsétlen együttállása folytán összekutyulja a tárolón lévő adatok nyilvántartási rendszerét, és így az operációs rendszer rossz "polchoz" nyúl, amikor keres valamit. Van, hogy Ön, Kedves Felhasználó, véletlenül vagy meggondolatlanul elindít egy olyan funkciót, amelynek eredményeképpen a rendszer számára az adatok eltűnnek (pl. töröl valamit, amit nem kellene). Aztán az is előfordul, hogy a winchester hibásodik meg, elromlik az elektronikája, vagy az adatokat hordozó mágneses felületen keletkezik egy apró hiba, ahol nem marad mágneses réteg, azaz adat sem. Az író/olvasó fej, amely normál esetben néhány tizedmikronnyi (1mikron=0,001mm) távolságban "repül" a felület felett, letapadhat a felületre, majd deformálódva felsértheti azt. És akkor még nem is beszéltünk olyan esetekről, amikor például tűzben megégett számítógépekben a hőségtől megvetemednek az adatokat hordozó fémtárcsák...

Mi kell az adatmentés megkezdéséhez?

1. Megfelelően kitöltött adatlap, amit Elektronikus Ügyfélszolgálati rendszerünk állít elő az Ön számára. 
Kitöltheti az interneten keresztül, de úgy is, hogy befárad hozzánk, és ügyfélszolgálatunkon adja meg a szükséges adatokat.

2. Aláírt adatmentési szerződés, amit szintén az Elektronikus Ügyfélszolgálati rendszer készít elő Önnek.

3. Természetesen szükségünk van a sérült adathordozóra is, amelyet személyesen vagy csomagként is eljuttathat hozzánk.
Amennyiben Prémium bevizsgálási szolgáltatásunkat választja, az Ön által megjelölt helyen és időben vesszük át az eszközt és mi szállítjuk a KÜRT telephelyére. Budapest területén szerződött futárunk a megrendeléstől számított 2–4 órán belül, vidéken gyorspostapartnerünk 24 órán belül érkezik Önhöz.

Partíciós hibát jelez a számítógép.

A partíciós hiba jelzések sok félék lehetnek és azok több okból fordulhatnak elő. A partíciós hibák és az ebből keletkező adatvesztések leggyakoribb eseteit gyűjtöttük most össze.

Fontos tudni, hogy az internetes fórumokon leírt megoldási javaslatok hasznosak lehetnek a hibák javításában. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy a fontos adatok elvesztése a javítás közben milyen veszteséget okoz a tulajdonosnak.

Operációs rendszer telepítése:

Ügyfeleink gyakran szorulnak adatmentésre, egy frissen telepített operációs rendszernél fellépő hiba miatt. Ugyanilyen gyakori az operációs rendszerek frissítéséből fakadó partíció elvesztés, vagy hiba.

Merevlemezek változtatása a rendszerben:

Új vagy a rendszerünktől eltérő file-rendszerű merevlemez csatlakoztatásakor az operációs rendszer képes a merevlemez particionálására, a tárterületek allokálására, esetleg régi partíciók megszüntetésére, új file-rendszerre változtatására. Habár ezek szabványos műveletek minden esetben szükség van gyakorlottságra, hogy a már meglévő adataink és rendszerünk ne sérüljön, a tárterület helyes hivatkozásokkal címzésekkel kerüljön kialakításra.

Operációs rendszer hiba:

Előfordul, hogy a különböző operációs rendszerek működésük közben a merevlemezeken történő változásokat esetleg megjelenő hibákat, nem tudják kezelni és partíciók hibájához vezetnek.

A fenti esetekben meg kell fontolni, hogy az érintett merevlemezek (vagy egyéb tárolók) partícióinak visszaállítása, javítása, újraosztása előtt megbizonyosodjunk, értékes adataink biztonságban vannak. Ha nem vagyunk biztosak ebben, azonnal érdemes a KÜRT Adatmentés segítségét kérni.

 

Véletlenül törölt adatok.

Sokakkal előfordult már, hogy fontos adatokat töröltek véletlenül. Ennek sokféle magyarázata lehet, de az emberek közös jellemzője, hogy tevékenységeik közben hibáznak. Most a megoldásra koncentrálunk. Van e lehetőség adatmentésre törölt adatok esetében? A választ nem egyszerű megadni, de kísérletet teszünk rá:

Adathordozók:

Merevlemez vagy Flash memória esetében az adattárolás módja nagyon eltérő. Törölt adatok esetén ismerni kell az adattároló felépítését, működését és az adattárolás módját. Ezután következik a tárolón dolgozó szoftverek ismerete. Adattárolótól függően elegendő tapasztalttal és technológiával sok lehetőség kínálkozik az adatmentésre.

Szoftverek:

Az adathordozó típusán kívül meghatározó a szoftverek működése, amik a tárterülettel gazdálkodnak. Mit tesznek az operációs rendszerek, vagy egy adat (file) kezelőszoftver, amikor törlés, vagy átmozgatási parancsot adunk ki? A válasz szintén bonyolult. Más történik egy SSD tároló és más egy winchester esetében.

Formázás / formatálás:

A különböző formatálási eljárások eredménye is végződhet a tároló adatainak törlésével. Sok múlik a kiválasztott eljáráson és a folyamat eredményén. Ha fontos adatok vesznek el, sok esetben van lehetőség az adatmentésre.

 

Meghajtó hiba

Gyakori hibajelenség a számítógép vagy mobileszközök használatakor. Majd minden esetben az operációs rendszer figyelmeztet bennünket a "meghajtó nem található", "hibás meghajtó" vagy "nincs ilyen meghajtó" hibaüzenettel. (Meghajtónak nevezzük a számítógép részeként működő vagy csatlakoztatható adattárolókat vagy adattároló kezelő perifériákat. Ilyen a merevlemez vagy winchester, a külső merevelemez, vagy usb-s merevlemezek. Ide soroljuk a pendrive-okat és flash kártyákat is.)

A meghajtó hiba legegyszerűbb oka, ha nem megfelelően csatlakoztattuk azt a számítógéphez vagy egyéb eszközhöz. Hibaüzenetkor, vagy ha nem látjuk a meghajtót az intézőben, ellenőrizni kell a kábeleket és azok csatlakoztatását.

Adatvesztés szempontjából a merevlemez és a flash memóriák meghajtó hibáit érdemes vizsgálni.

Merevlemez:

Ha azt látjuk, hogy a csatlakoztatás akár a számítógépen belül, akár a USB kábellel a külső merevlemezhez megfelelő, de az operációs rendszer meghajtó hibát jelez, akkor a következők történhettek:

  • A merevlemez file rendszer hibát észlel és nem megfelelően működik, vagy nem működik együtt a számítógéppel.
  • A merevlemez elektronikai panelja megsérült és nem tudja működtetni a tárolót.
  • A merevlemez belső része így az adattároló diszkek is sérültek.

Forduljon hozzánk adatmentésért.

Flash memória és pendrive:

Ezeket a tárolókat USB csatlakozón, vagy kártya olvasón keresztül tudjuk olvasni és így adatokat másolni róluk. Ha meghajtó hibát jelez a számítógép, ellenőrizni kell jól működnek e a csatlakozók, vagy a kártyaolvasó. Ha mindent rendben találtunk, akkor a következők történhettek:

  • A flash memória nyomtatott áramköreiben keletkezett elektronikai hiba, vagy mechanikai sérülés.
  • A memória chip hibásodott meg.
  • A memóriát vezérlő chip sérült vagy hibásodott meg.

Fontos elveszett adatok esetén keressen bennünket, adatmentésre ilyenkor is van esély. Flash adatmentési szolgáltatásunkat fix áron is megrendelheti.

Adatmentési folyamatunkról itt tájékozódhat. Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Lefutott a Check Disk

A Check Disk nevű alkalmazás a Windows operációs rendszerek beépített, a merevlemezen található fájlrendszer hibakereső és javító programja. Futtatására lehetőség van manuális indítására, de a Windows operációs rendszerek automatikusan is elindítják, ha a rendszer szűkségét érzi a file rendszer javításának.

A gyakorlatban manuálisan a felhasználók szinte sohasem indítják el. Az operációs rendszer viszont sokszor végzi el a futtatást a megszokott képernyővel.

 

Legtöbbször a Check Disk futtatása után bizonyos file-ok eltűnnek a számítógépről. Ennek az az oka, hogy az ellenőrző program úgy ítéli meg, hogy a merevlemezen hibás részek vannak azon a helyen ahol a file tárolódott. Így a hibás terület elkerülése miatt kitörli a file címzését a fllerendszerből.

Jótanácsok: Ha úgy érezzük a merevlemezről már bizonytalanul olvasott egy ideje a számítógép, véletlen törlés vagy formázás történt, esetleg egy frissítés vagy telepítés eredményében nem vagyunk biztosak, ne hagyjuk végig futni a Check Disk programot a gép leállításakor, vagy beindításakor. Szinte biztos a végleges adatvesztés. Ilyenkor, ha kell fizikailag áramtalanítsuk a számítógépet és próbáljuk meg fontos adataink kimásolását a merevlemez kiszerelése után. Ha valóban bekövetkezett komolyabb adatvesztés, a KÜRT Adatmentés rendelkezésre áll az ilyen szoftveres adatveszések gyors és hatékony kezelésében.